Η κρίση στον χώρο της κατασκευής μεταλλικών κτιρίων


Dec 22, 2015 ,

Η σημερινή κατάσταση όπως διαμορφώνεται από την κρίση ξεκαθαρίζει την χαώδη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στη χώρα από τα υπερβολικά πολλά σε αριθμό για την Ελλάδα, εργοστάσια και τους αμέτρητους “εμπειροτέχνες” που είχαν κατακλύσει το χώρο.

Η σαφέστατη μείωση του αριθμού των έργων έχει οδηγήσει πολλά εργοστάσια σε παύση εργασιών. Εργοστάσια που δραστηριοποιούνταν σε έναν τομέα με μεγάλα λειτουργικά έξοδα λόγω των ακριβών μηχανημάτων που απαιτούνται και της απουσίας σταθερής γραμμής παραγωγής καθώς κανένα κτίριο δεν είναι όμοιο με κάποιο άλλο, βασική προυπόθεση για την οικονομική και κερδοφόρα παραγωγή ενός εργοστασίου. Εργοστάσια επίσης που είναι αναγκασμένα να κινηθούν εντός ενός των πλαισίων ενός ασφυκτικού εργατικού δικαίου σε αντίθεση με άλλες ανταγωνιστικές στον τομέα τους,χώρες.

Τα ελληνικά εργοστάσια λοιπόν είχαν τεράστιο σχετικά λειτουργικό κόστος, αναγκασμένα να έχουν στο δυναμικό τους μηχανικούς ακόμα και για έκδοση αδειών πολλές φορές, χάνοντας έτσι την επαφή με τους μηχανικούς που είναι οι “πελάτες χονδρικής” της αγοράς αυτής. Τα εργοστάσια αυτά πολλές φορές ήταν αναπόφευκτο να αναγκάζονται να λειτουργούν με μισθούς οριακούς, κάτω πολλές φορές από τα όρια των συλλογικών συμβάσεων.

Παρά τα παραπάνω εμφανή αντικίνητρα παρατηρήθηκε μια τάση τα προηγούμενα χρόνια σπρώχνοντας όλο και περισσότερους στην ενασχόληση εργοστασιακά με το αντικείμενο αυτό. Πολλές ήταν και οι περιπτώσεις σε όλη τη χώρα, χρήσης του τραπεζικού δανείου για έναρξη εργοστασίων μεταλλικών κτιρίων για την κάλυψη χρεών των “εργοστασιαρχών” , τα οποία κλείνανε μετά από κάποιο διάστημα με ξεκάθαρη αδιαφορία για εργαζόμενους αλλά και πελάτες πολλές φορές.

Η τάση που επικρατεί στη χώρα μας, να θέλει ο πελάτης να δει μεγάλα εργοστάσια να τον προμηθεύουν -εργοστάσια που ανήκαν πολλές φορές στις τράπεζες – τον έσπρωχνε στα εργοστάσια πολλές φορές και όχι στις τεχνικές εταιρείες. Έτσι πολλά από αυτά τα εργοστάσια δούλευαν με δυσθεώρητα κόστη αποδίδοντας τα κτίρια σε υψηλότατες τιμές ενώ κάποια άλλα μικρότερα αλλά και πολύ μεγάλα εργοστάσια δούλευαν ακόμα και κάτω του κόστους, μερικές φορές για να ανακυκλώνουν απλά τα ποσά που εισέπρατταν. Όταν,όπως ήταν φυσικό,έφτασε στο η κατάσταση σε αδιέξοδο σε πολλά από αυτά τα εργοστάσια τότε κάποια μετέφεραν όλο το χρέος στην αγορά και στην φάση αυτή παρέσυραν και πολλούς ανυποψίαστους πελάτες.

Η κατάσταση πλέον οδηγεί στην ύπαρξη λιγότερων εργοστασίων σε αριθμό και σοβαρότερων ως προς τη διαχείριση των οικονομικών τους αλλά και στον τεχνικό τομέα. Είναι σίγουρο δε ότι η αγορά θα ξεκαθαρίσει τα επόμενα χρόνια και από τους τελευταίους επισφαλείς επαγγελματίες του χώρου. Αυτή η προοπτική βέβαια καθιστά απαραίτητη την ιδιαίτερη προσοχή όλων των υποψήφιων πελατών.

Από την άλλη, η επένδυση σήμερα σε ένα εργοστάσιο μεταλλικών κτιρίων στην Ελλάδα της εσωστρέφειας και των υψηλών ημερομισθίων σε σχέση με χώρες του εξωτερικού ακόμα και στην Ελλάδα του υπερβολικά ισχυρού νομίσματος, είναι καθαρή οικονομική αυτοκτονία ή γίνεται εκ του πονηρού για να καλυφθούν οικονομικές ζημιές από άλλες δραστηριότητες. Αυτό είναι ένα δεδομένο που ακόμα και οι ίδιες οι τράπεζες μόλις τώρα το αντιλαμβάνονται.

Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι η εμπιστοσύνη σε ένα εργοστάσιο σήμερα είναι κάτι που πρέπει να δίνεται όχι και τόσο απλόχερα και με πρότερο έλεγχο και σίγουρα με μεσολαβήτρια μια τεχνική εταιρεία ως εργολάβο ή γενικό επιστάτη. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να φοβίζει τους καλούς επαγγελματίες εργοστασιούχους του χώρου για τους οποίους σίγουρα ξεκαθαρίζει η αγορά.

Ωστόσο, η σωστή διαδικασία ήδη επιβάλλεται στην αγορά και πλέον το θέμα εναπόκειται στον πελάτη για το αν αυτός θα καταλάβει ότι οι μηχανικοί διαχωρίζονται ως προς τις ειδικότητές τους. Οι τεχνικές εταιρείες είναι εκείνες που με χαμηλά και ορθολογικά κατανεμημένα πάγια μπορούν να αποδώσουν ασφαλέστερα, ομορφότερα και οικονομικότερα κτίρια και να ελέγξουν το εργοστάσιο παραγωγής σε ποιότητα, βάρος χάλυβα, χρόνους παράδοσης και τόσα άλλα όπου ο υποψήφιος πελάτης αγνοεί.

The Author | administrator

View More Post from The Author