Σεισμός
Το μέλλον είναι δεδομένο ότι είναι χτισμένο από χάλυβα. Ένα κομμάτι από το μέλλον είναι και οι γνωστοί σε όλους μας ουρανοξύστες. Τα γιγαντιαία αυτά κτίρια είναι η απάντηση στην περίεργη αλλά συνηθισμένη ερώτηση αν και κατά πόσο τα χαλύβδινα κτίρια αντέχουν στο σεισμό. Η αυξημένη ελαστικότητα του χάλυβα σε συνδυασμό με το μειωμένο βάρος, παρέχουν αυτή ακριβώς την ασφάλεια που απαιτείται στις ακραίες καταστάσεις ταλάντωσης στις οποίες υπόκειται ο φέροντας οργανισμός ενός κτιρίου κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.
Το βάρος και η ψαθυρότητα των συμβατικών κατασκευών οπλισμένου σκυροδέματος δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχος κατά του σεισμού και δεν παρέχει αυτή η λύση δόμησης την πλήρη ασφάλεια σε ακραίες καταστάσεις πολύ μεγάλων σεισμών ακόμα και για κατασκευές “με πολύ σίδερο” όπως έχει περάσει στον κόσμο (Σύμμεικτα & Βιομηχανικά)
Κεραυνοί
Τα μεταλλικά κτίρια παρέχουν ασφάλεια απέναντι σε κάθε καιρικό φαινόμενο, ακόμα και σε αυτό των κεραυνών αφού αποτελούν έναν κλωβό ο οποίος μεταφέρει τον ηλεκτρισμό στο έδαφος λειτουργώντας σαν γείωση (παρόλα αυτά η χρήση αλεξικέραυνου ακόμα και στα βιομηχανικά μεταλλικά κτίρια επιβάλλεται.(Σύμμεικτα & Βιομηχανικά)
Άνεμος
Τα μεταλλικά κτίρια έχουν μια αυξημένη ευαισθησία στον άνεμο λόγω του χαμηλού βάρους τους. Ωστόσο η σωστή μελέτη με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς προσδίδει την αντίσταση που απαιτεί ένα μεταλλικό κτίριο σε ακραία φαινόμενα. Στον ελλαδικό χώρο έχουν παρουσιαστεί μικροαστοχίες κυρίως βιομηχανικών κτιρίων αλλά μόνο όσον αφορά πλαγιοεπικαλύψεις και αυτές από κακοτεχνίες και μόνο (Βιομηχανικά & πολυώροφα σύμμεικτα)
Χιόνι
τα πλαισιωτά μεταλλικά μόνο (και όχι σύμμεικτα με επίπεδη στέγη ή κεραμοσκεπή) κτίρια έχουν δώσει καταρρεύσεις στο παρελθόν μεμονωμένα και μαζικά (υπήρξαν περιπτώσεις στη μεγάλη χιονόπτωση του 2001 στην Αττική κατάρρευσης ακόμα και νέων κτιρίων). (Βιομηχανικά)
Οι αιτίες ήταν:
1. η ελληνική κυρίως συνήθεια της χρήσης υπερυψωμένης μετώπης περιμετρικά του κτιρίου για το κλείσιμο της στέγης χωρίς δηλαδή τη χρήση επίπεδης στέγης με βαρύ σκελετό από δικτυωματικούς δοκούς όπως συνηθίζεται στο εξωτερικό.
2. Η κακή ερμηνεία των κανονισμών όσο αφορά στο χιόνι και η κάκιστη αντιμετώπιση του θέματος από τους υπεύθυνους εκπόνησης των κανονισμών στη χώρα μας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι περιοχές δίπλα από τη θάλασσα όπου δεν έχουν δει ποτέ καν το χρώμα του χιονιού επιβάλλεται να αντιμετωπίζονται το ίδιο με περιοχές όπως η Αρκαδία πχ με αναγκαστική επιβάρυνση των κτιρίων σε ανώφελα τονάζ σκελετού.
3. Η ανυπαρξία ελέγχου των μελετών εφαρμογής από τις πολεοδομίες εκείνο το διάστημα – αλλά στο παρόν- με αποτέλεσμα να κατασκευάζονται διαφορετικά κτίρια ως προς τον σκελετό από αυτά που κατατίθενται στα αρμόδια πολεοδομικά γραφεία. Έτσι για να μειώσουν το βάρος πολλοί εργοδότες κατέφευγαν σε κατασκευές όπου η μελέτες δεν είχαν καν υπολογίσει το χιόνι ως παράμετρο.
4. Φαινόμενα ντόμινο στον σκελετό λόγω στρεπτοκαμπτικού λυγισμού μηκιδών. Στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται συστήματα ασφαλείας που εφαρμόζονται στο εξωτερικό όπου με απειροελάχιστο κόστος ελαττώνεται η πιθανότητα τοπικής αστοχίας λόγω λυγισμού. Η άγνοια των εμπειροτεχνών σε αυτό το ευαίσθητο σημείο της κατασκευής καλύπτονταν χρόνια τώρα από την χρήση μηκιδών θερμής εξέλασης αλλά στη σημερινή εποχή όπου το κτίριο θα πρέπει να είναι οικονομικό και όχι μόνο ανθεκτικό οι νέες τεγίδες ψυχρής εξέλασης απαιτούν ιδιαίτερη αντιμετώπιση και τεχνογνωσία.
Φωτιά
Ένα μειονέκτημα των μεταλλικών κτιρίων που μπορεί όμως να μετατραπεί άνετα σε πλεονέκτημα είναι η φωτιά.(Σύμμεικτα & Βιομηχανικά)
Στον ελλαδικό χώρο παρατηρούνται τα εξής φαινόμενα:
1. Κακή εφαρμογή των κανονισμών με παράλληλο ανύπαρκτο ή ελλειπή έλεγχο από τις αρμόδιες πυροσβεστικές αρχές.
2. Ιδιαίτερα δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο και εκτελεστικές εξουσίες όπου κανείς δεν γνωρίζει ποιος αποφασίζει τελικά για την πυραντίσταση του κτιρίου. Εδώ εμπλέκονται μελετητές μηχανολόγοι μηχανικοί, πολιτικοί μηχανικοί, αρμόδια πυροσβεστικά τμήματα, πολεοδομίες, τμήματα βιομηχανίας και μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα προσπαθεί ο πελάτης και ενίοτε και ο μηχανικός να καταλάβει τι πρέπει να κάνει με το κτίριο του.
3. Ανεπαρκής πίεση από τις ασφαλιστικές εταιρείες και κακή παιδεία των ελλήνων ως προς τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και υποχρεώσεις. Θεωρούμε ότι ασφαλιστικές είναι αυτές που πρέπει επιβαρύνουν ή να εμποδίζουν την ασφάλιση του έργου και να είναι γνώστες της νομοθεσίας καθώς όλοι οι υπόλοιποι παρατηρείται ότι δεν κάνουν καθόλου καλά τη δουλειά τους μέχρι σήμερα στον τομέα της πυραντίστασης.
4. Ανεπαρκείς πιστοποιήσεις κτιρίων καθώς και εταιρειών προμήθειας πυράντοχων βαφών.
Θυμίζουμε πάντως για τον εξορθολογισμό της αγοράς ότι όσα κόλπα και να εφαρμόσει κάποιος με την πυραντίσταση του κτιρίου, ακόμα και αν βρει τα πιστοποιητικά που απαιτούνται, στην περίπτωση πυρκαγιάς το δείγμα που συλλέγει η πυροσβεστική αναλύεται σε αντικειμενικά εργαστήρια και τότε αποκαλύπτονται όλα.
Τι προσέχουμε στην κατασκευή ενός κτιρίου ως προς την ασφάλεια στατικών
1. Θα πρέπει να γνωρίσετε ο ίδιος τον μελετητή στατικών που θα εκπονήσει τη μελέτη. Ζητήστε βιογραφικό από τον μηχανικό σας εάν δεν είναι ο ίδιος. Ρωτήστε τον μηχανικό σας τι ξέρει για τον στατικό ή τι ”δείγματα γραφής” έχει δώσει στα μεταλλικά κτίρια και ιδιαίτερα στις μελέτες. Αυτά ισχύουν στην περίπτωση όπου δεν θα εκπονηθεί η μελέτη από την εταιρεία κατασκευής. Οι εξωτερικοί συνεργάτες μελετητές της Econ διαθέτουν αναρτημένο βιογραφικό στο διαδίκτυο ή μπορούν άμεσα να το έχουν στη διάθεση του ενδιαφερόμενου πελάτη. (Σύμμεικτα & Βιομηχανικά)
2. Ζητήστε πιστοποιητικά για τον σκελετό του κτιρίου έτσι ώστε να είστε ήσυχοι όσον αφορά την προέλευση του χάλυβα. Η Econ δεσμεύεται από τη σύμβαση στην απόδοση των πιστοποιητικών αυτών.(Σύμμεικτα & Βιομηχανικά)
3. Ζητήστε, εάν δεν το κάνει η πολεοδομία σας, δήλωση στατικότητας του κτιρίου με τα φορτία και ζητήστε από τρίτο μηχανικό να τα ελέγξει για να διαπιστώσετε εάν τα φορτία (χιόνι, σεισμός, άνεμος, φορτία παταριών κτλ) συμβαδίζουν με τα απαιτούμενα κατά τον Ευρωκώδικα 1. Η Econ υπογράφει και αποδίδει δήλωση στατικότητας ακόμα και αν δεν είναι η αρμόδια για την έκδοση αδείας. Η δήλωση αυτή μας δεσμεύει ισόβια και εξασφαλίζει τη σιγουριά που απαιτεί ο πελάτης μας.(Σύμμεικτα & Βιομηχανικά)
4. Προσέξτε ιδιαίτερα τα φορτία παταριού. Πατάρι με φορτία γραφείων σημαίνει αυξημένο κόστος αδείας και ΙΚΑ αλλά μειωμένες απαιτήσεις για φορτία. Με απλά λόγια σε μια αποθήκη δηλώνουμε αποθήκη και το πατάρι εκτός αν είμαστε σίγουροι ότι θα κατασκευάσουμε γραφεία στον όροφο τα οποία θα παραμείνουν μονίμως γραφεία. Εμείς στον τομέα αυτό πάντα ερευνούμε με τον πελάτη επακριβώς τις ανάγκες του σε φορτία και συνιστούμε τη δημιουργία κουτιού ελέγχου του κτιρίου με όλα τα έγγραφα που αναφέρουν αυτά τα θέματα.(Βιομηχανικά)
5. Αν μια εταιρεία κάνει Construction management (όπως η Econ) και όχι κοπή και πώληση σκελετού, τότε μια τέτοια εταιρεία δεν έχει λόγο να “φουσκώσει” το βάρος μιας στατικής μελέτης καθώς η πώληση με το τετραγωνικό μέτρο (όπως σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο) αλλά με κατώτερα όρια φορτίων “καθαρίζει¨ την αγορά και κάνει υγιή τον ανταγωνισμό. Αν μάλιστα η εταιρεία αυτή υπογράψει τη μελέτη στην πολεοδομία τότε εξασφαλίζεστε πλήρως βάσει των κανονισμών.(Σύμμεικτα & Βιομηχανικά)
6. Προσέξτε την χρήση της μετώπης. Η μετώπη -κυρίως ως ελληνικό φαινόμενο – έκανε την εμφάνισή της την προηγούμενη δεκαετία στη χώρα μας θέλοντας να καλύψει αισθητικά το τύπου “άττικα” στερεό που συνηθίζεται στα μεταλλικά κτίρια. Η λύση αυτή ακριβαίνει το κόστος της κατασκευής στην καλύτερη περίπτωση αλλά και την καθιστά ευάλωτη στα φορτία χιονιού και ανέμου. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα της πτώσης πολλών κτιρίων στη βόρεια Αττική το 2001 λόγω πάντως υπερβολικής και μάλλον υπερπολλαπλάσιας χιονόπτωσης από τα επιτρεπτά βάσει των κανονισμών. Εμείς στην περίπτωση που υπάρχει έστω και η υποψία μελλοντικής χιονόπτωσης στην περιοχή, ενισχύουμε πλήρως τα κτίρια στα σημεία συγκέντρωσης χιονιού. (Βιομηχανικά)