Οι βασικότεροι μύθοι που αφορούν στη δόμηση με χάλυβα και γενικότερα στην κατασκευή


Dec 01, 2016 ,

1. Ο χάλυβας είναι φθηνότερη ή ακριβότερη λύση από το μπετόν;

Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης για το κόστος ενός κτιρίου. Εξαρτάται πάντα από παράγοντες όπως το είδος, η περιοχή της κατασκευής, τα υλικά, το budget του πελάτη, η σχέση με τον πελάτη, δεδομένα που αφορούν στην οικονομία της χώρας και άλλα πολλά αλλά κυρίως ο σχεδιασμός, αρχιτεκτονικός και στατικός, η ποιότητα των υλικών και ο εργολάβος και το πόσο αξιολογεί τις υπηρεσίες του. Είναι βέβαιο πάντως ότι ο χάλυβας κάνει ότι δεν μπορεί το μπετόν και όχι το αντίστροφο.

2. Οι εργολάβοι είναι απατεώνες

Ζητούμε συγνώμη αν θα στεναχωρήσουμε πολλούς αλλά στη σχέση εργολάβου – εργοδότη τις περισσότερες φορές δίκιο έχει ο εργολάβος ως ο μόνος πλήρης γνώστης του αντικειμένου.

Ακόμα και στην συχνή εκείνη περίπτωση όπου ο εργολάβος έβλαψε τον εργοδότη του από σφάλμα ή από πρόθεση, υπάρχουν άπειρες λύσεις για να επιλέξει και να προστατευθεί συμβολαιακά εκ των προτέρων ο επίδοξος ιδιοκτήτης ενός κτιρίου.

3. Ο χάλυβας είναι ανθυγιεινό υλικό

Ο μύθος εδώ δεν είναι απλά αυτή η σκέψη αλλά έγκειται στο γεγονός ότι πολλοί μηχανικοί και εργολάβοι προσπαθούν να πείσουν έναν πελάτη που πιστεύει σε τέτοιες δοξασίες.

Έχουν ακουστεί κατά καιρούς διάφορες ανοησίες περί ραδιενέργειας και χάλυβα ή περί πεδίων ηλεκτρομαγνητικών είτε ακόμα και για προβλήματα στα ηλεκτρολογικά του κτιρίου και κανείς ποτέ δεν αναρωτήθηκε το γιατί δεν ακούγονται τα ίδια για τα μπετοσίδερα τα οποία σαν μάζα είναι βαρύτερα στη συμβατική οικοδομή. Αν ψάξετε καλύτερα στο διαδίκτυο θα δείτε ότι όλα αυτά είναι ήδη ανέκδοτα σε αναπτυγμένες χώρες.

4. Ο χάλυβας έλκει τους κεραυνούς

Το αντίθετο συμβαίνει.Τα μεταλλικά βιομηχανικά κτίρια αποτελούν τον γνωστό στους φυσικούς “κλωβό” που απωθεί τους κεραυνούς ακριβώς όπως τα αυτοκίνητά μας (αλήθεια αναρωτήθηκε κανείς πριν κατηγορήσει το χάλυβα γιατί δεν πλήττει κεραυνός τα αυτοκίνητα;).

Σε κάθε περίπτωση όμως στα κτίρια προτείνεται και επιβάλλεται αλεξικέραυνο. Και στα ψηλά σύμμεικτα αλλά ενίοτε και στα βιομηχανικά λόγω του υγρού φιλμ νερού στη ζώνη πριν τις υδρορροές που μπορεί να ελκύσει κεραυνούς

5. Οι βίδες δεν αντέχουν και χαλαρώνουν.

Στα βιομηχανικά κτίρια ακόμα και η παραμικρή χαλάρωση είναι εμφανής αντίθετα με το οπλισμένο σκυρόδεμα όπου υπάγεται στο λεγόμενο “φιλότιμο” του υλικού αυτού να να κρατήσει τις ιδιότητες του σε όλη τη μάζα του και να μην έχει ρωγμές σε μεγάλο ποσοστό.

Οι δυνάμεις που αντέχει μια βίδα HV σαν και αυτές που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα μεταλλικά και σύμμεικτα κτίρια είναι ασύλληπτες και μπορεί ο ένοικος και χρήστης να κοιμάται, να διαβιώνει και να εργάζεται απαλλαγμένος από τέτοιες σκέψεις.

Στις κατοικίες και τα πολυώροφα συνίσταται κάλυψη με ξηρά δόμηση για αποφλοίωση και οπτικό έλεγχο στοιχείων και συνδέσεων μετά από σεισμούς εξαιρετικά μεγάλης έντασης.

6. Ο χάλυβας “κουνάει” σαν υλικό

Αυτή η ελαστικότητα είναι αυτό που τελικά μας σώζει σε ένα μεγάλο σεισμό. Καλύτερα να κουνιέται το κτίριο παρά να κοπεί (διατρηθεί) από το βάρος και την ψαθυρότητα του υλικού με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα.

7. Θα πάω στον μηχανικό μου για το μεταλλικό κτίριο που χρειάζομαι. Αυτόν ξέρω μόνο και του οφείλω

Είναι ακριβώς το ίδιο με το να πάτε σε παθολόγο για την καρδιά σας. Η εμπειρία μας κατέδειξε προβλήματα κάθε μεγέθους και που μεταφράζονται σε κόστος, σε όλα τα έργα που μας ανατέθηκαν για προσφορά ή κατασκευή όταν ο μηχανικός δεν ήταν εξειδικευμένος στα μεταλλικά κτίρια ή είχε μικρή εξειδίκευση ή ακόμα χειρότερα, όταν νόμιζε ότι γνωρίζει επειδή “το είχε ξανακάνει” με λάθος τρόπο.

Από την άλλη σας ενθαρρύνουμε να χρησιμοποιήσετε όποιον αρχιτέκτονα επιθυμείτε (πάντα με την συμβουλή μας για αποφυγή κοστοβόρων λεπτομερειών που αφορούν στη στατικότητα) ή ακόμα και επιβλέποντα πολιτικό μηχανικό.

8. Ο χάλυβας σκουριάζει με τον καιρό

Ο σκελετός είναι πλήρως προστατευμένος κυρίως με ξηρά δόμηση και πλήν επιφανειακών φθορών,που είναι αμελητέες και προϋπολογισμένες στατικά, δεν έχει καμία απολύτως φθορά με την πάροδο του χρόνου.

The Author | administrator

View More Post from The Author